09 October 2007

Türkiye'de Nakliye

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1966 senesinde T.I.R CONVENTION 'unu (T.I.R. SÖZLEŞMESİ) kabul etmesinden, Türkiye Cumhuriyeti'nin T.I.R. CONVENTION 'una (T.I.R. SÖZLESMESİ' ne) taraf olmasından bu yana 41 tane, sancili, meşakkatli, dertli, zaman zaman sevinçli sene geçti ve günümüze (2007 senesine ) geldik... Bu çok zevkli, heyecanlı, aynı zamanda cok detayları, derdi olan, meslek ile ilgili, dağarcığımda kalanları sizlerle
paylaşmak istiyorum... Öncelikle, ekipman' dan başlayalım...
Kamyon/Çekici...
Truck = Yunancadan ''trochos'' kelimesinden türetilmiştir. Trochos= tekerlek anlamını taşır.
Amerika'da, ''motor trucks'' , Heavy goods vehicle (HGV) , İngiltere'de ''Lorry'' , Fransızcada ''Camion'' , Meksika Ispanyolcasında '' troca'' terimleride kullanilmaktadir.
2. Düya savaşı öncesinde, ilk kamyonlar Türkiye'ye girmeye başlamıştır. 2.Dünya savaşından sonra (Marshall yardımının da etkisi ile) Türkiye'ye giren ilk çekici ve kamyonlar, doğal olarak, A.B.D. den geldi.

Autocar (Piyasadaki isimi OTOKAR dır.)

* Mack
* International Harvester ( Piyasadaki ismi ENTER dir. Bu markaya, daha çok Devlet kuruluşları rağbet ettiler.)
1950 senelerinin ortalarına doğru geldiğimizde, piyasaya İNGILIZ marka kamyonlar hakim olmaya basladilar.


Ford, Austin, Leyland, Morris, Bedford, Dodge, Seddon Atkinson,
ERF, Foden, AEC, Commer, Dennis...

Diesel kamyonların, Türkiye'ye girmesi, 50' li senelerin sonlarına doğru oldu, 1958-1959, ve ALMAN markalı kamyonlar yavaş, yavaş pazara hakim olmaya başladılar.

* Mercedes
* MAN
* Bussing
* Magirus
* Faun ,
* Krupp
* Henschel


Pazardaki diger markalar soyle siralaniyor idi,:

Isvec üretimi .....Volvo - Scania Vabis............
Fransiz üretimi.....Berliet - Saviem - Bernard..


Hollanda üretimi....DAF
Italyan üretimi.......FIAT
Avusturya üretimi..STEYR..
ABD. üretimi....White - Kenworth...


1960 li yılların sonlarında, Süleyman Demirel Hükümeti (Adalet Partisi) görevdedir. Rahmetli Turgut ÖZAL' da Devlet Planlama Teşkilatının başındadır,Türkiye Cumhuriyeti'nin YAŞ MEYVE, SEBZE ihracatını geliştirmek, ilerletmek için , nakliyecilere ilk teşvikler verildi.
Minimum 10 birim..( Çekici + Frigorifik Treyler.) Yilda 1 (Bir) Milyon ABD Dolari navlun geliri getirmek taahhudu ile SIFIR ( 0 ) GÜMRÜKLÜ, Gümrük vergisi yok, çekici ve frigorifik treyler
ithal izini verildi. Hafızam beni yanıltmıyor ise, toplamda 200 birim... Çekiciler, A.B.D. ve Avrupa'dan , Frigorifik treyler A.B.D. den getirildiler.
Çekici olarak...

MACK ( F-700 serisi )
VOLVO ( F-88/F-89 serisi)

Frigorifik Treyler olarak Dorsey Trailer Inc...
Daha sonra Great Dane, Trailmobile, Strick marka, tümü A.B.D. üretimi frigorifik treylerler pazarda yerlerini aldılar.... Treyler ile ilgili detayları bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.